V petek, 16. 6. 2023, smo se šestošolci in spremljevalke odpravili na zaključno ekskurzijo na Gorenjsko.

Polni pričakovanj smo se zbrali pred šolo, si vzeli šolsko malico in se z avtobusom odpravili proti Gorenjski. Pot nas je vodila skozi Savinjsko dolino, mimo Trojan, obšli smo slovensko glavno mesto ter naredili prvi postanek v Radovljici.

V Radovljici nas je že čakal vodič, ki nas je popeljal skozi mesto ter nam na zanimiv način predstavil rojstno mesto slovenskega dramatika in zgodovinarja Antona Tomaža Linharta. Izvedeli smo veliko zanimivosti o Radovljici, si ogledali obrambni jarek ter mestni tunel, se sprehodili skozi Linhartov trg, kjer smo občudovali različne obrtniške hiše, si ogledali lectarjevo srce, se spomnili, da je Radovljica tudi prestolnica čebelarstva in čokolade in spoznali še veliko zanimivosti mesta.

Pot nas je nato vodila proti Vrbi, rojstnemu kraju enega izmed najpomembnejših slovenskih pesnikov – Franceta Prešerna. Prijazna vodička nas je pospremila v njegovo rojstno hišo in nam zelo slikovito predstavila življenje našega poeta. Sprehodili smo se skozi hišo – vonj črne kuhinje in zanimivo pripovedovanje sta nas popeljal nazaj v zgodovino – natančneje v 19. stoletje.

Počasi se je že bližal čas kosila, zato smo se odpeljali proti Tržiču, kjer nas je v prijetnem ambientu že čakalo okusno kosilo.

Zgodovina Tržiča je zelo pestra in zanimiva – da smo se z njo bolje seznanili, smo obiskali Tržiški muzej, kjer v Pollekovi kajži razstavljajo izdelke različnih obrti, seveda s poudarkom na čevljarstvu. V muzeju smo imeli organizirano tudi delavnico polstenje volnenih vlaken – izdelali smo si zanimiv obesek.

V sklopu muzeja smo si ogledali tudi razstavo Slovenskega smučarskega muzeja ter občudovali odličja slovenskega smučarja Bojana Križaja in smučarke Mateje Svet.

Dan se je počasi zaključeval – čakal nas je samo še obisk Dovžanone soteske, ki predstavlja pravo potovanje v času. Soteska je starejša kot dinozavri, vendar njegovih sledi zaenkrat tu še niso odkrili. Pred 300 milijoni let je bilo na tem območju tropsko morje, zato lahko danes tu najdemo ogromno fosilov.

Tako smo zaključili naš dan. Polni novih vtisov smo odšli še na zaslužen sladoled in se zadovoljni odpravili proti domu.

(Skupno 137 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost